Alkohol- børn og unge Alkohol er ikke for børn

Alkohol er ikke legetøj. Det er dødsensfarligt.
Din vægt og køn har betydning for, hvor meget du kan tåle. Piger tåler mindre end drenge på grund af deres kropsbygning.
En pige på 15 år som vejer 50 kg bliver tydeligt beruset efter 3 genstande.

Alkoholforgiftning

Når man drikker sig fuld kan det give alkoholforgiftning, og den virker voldsommere, når man ikke er vant til at drikke alkohol.
En pige på 15 år kan gå i koma efter få genstande.
Uanset hvad man kalder det - er det alkoholforgiftning, når man drikker sig fuld. Voksne kan dog bedre tåle det.

Hjerneforsker Peter Lund Madsen

har til en uge-40 kampagne talt med journalist Stene Reesen og siger bl.a.:
"Hvis der kom nogen nu og havde opfundet alkohol, så ville det aldrig blive tilladt - er du sindssyg, det ville aldrig blive tilladt i 2 sekunder"

Alkohol får hjernecellerne til at fungere dårligere

Alkohol kommer op til hjernen via blodet, og lige så snafrt der kommer alkohol ind i hjernen begynder den at fungere dårligere.

Hjernen er opbygget sådan, at det er de mest avancerede funktioner der først går ud af spillet. Når vi har drukket et par genstande, går hjernens sociale finjustering ned i funktion, så man bliver lidt læssluppen, og det er jo ikke nødvendigvis skidt.
I den sammenghæng kan alkohol jo nok i mange tilfælde være en positiv faktor.

Fortsætter man med at drikke

starter problemerne. Drikker man 5-10 genstande begynder de mere grundlæggende hjernefunktioner at blive forstyrret.
Fortsætter man med at drikke beynder man at påvirke rigtig mange af de vigtige hjernefunktioner. Som Peter Lund Madsen siger det, kan man komme ned i den del af hjernen som kaldes krybdyrhjernen.
Krybdyrhjernen interesserer sig for nogle helt basale ting, og det er mad, magt og sex. Når folk er så fulde, at det er krybdyrhjernen, der er i funktion er man ikke cool mere - så er de de dumme dele af hjernen som har taget over, siger han.
Alkohol skader din hjerne

Man mister hjerneceller

Vi har rigtig mange hjerneceller, men da alkohol er fedtopløsende, og da hjernen består af fedt så mister man hjerneceller.Man mister kon kret hjerneceller, fordi hjernen bliver alkoholforgiftet.

Tømmermænd

får vi af flere årsager.
For det første forgifter man sig sig selv, når man drikker sig fuld, og det er denne forgiftning kroppen reagerer på dgen efter.
For det andet er der en del urenheder i mange former for alkohol.
For det tredie er alkohol vanddrivende. "Man tisser mere end man drikker", så resultatet bliver et væsketab.

En ond cirkel

som forfatteren Ole Michelsen så godt beskriver: "Til at begynde med er rusen behagelig. Man slipper for en stund for at tænke på de konflikter man tumler med. Fejlen er, at man ikke får bearbejdet problemerne. De hober sig op, og der skal mere og mere alkohol til – efterhånden hver dag, og så er spillet kørende. Man kommer ind i en ond cirkel som er utrolig svær at bryde. Det ligger i alkoholismes natur at man sidder fast i et drikkemønster. Man benægter problemet overfor sig selv og andre."

Seniorkonsulent Kit Broholm citeres af Ritzau for følgende: Unge styrer alkohol dårligt Mange får deres alkohol-denbut i 12-13 års alderen. Det er længe før deres hjerner er færdigudviklede. Børn i deres alder er slet ikke klar i deres hjerner til alkohol. De tåler slet ikke den hæmning af hjernefunktionen som alkohol giver. Alkohol hæmmer hjernens selvkontrol som sidder i hjernens pandelapper. Men netop pandelapperne er først udviklet i 18-20 års alderen, så når hjernen i forvejen er dårligt rustet til at klare selvkontrol og risikovurdering kommer de unge nemt galt af sted når de indtager alkohol.

Må kun gengives med henvisning til alkohol.dk
Copyright©2001-2015
revideret Oktober 2015

Kommentarer og rettelser

Al information på alkohol.dk er tænkt som generel information.
Alkohol.dk kan ikke gøres ansvarlig for direkte eller indirekte skader relateret til indholdet.